top of page

Презентація монографії про дослідження Богородичної катедри короля Данила у Холмі

17 грудня в Актовій залі головного корпусу Національного університету «Львівська політехніка» відбулася презентація ґрунтовної дослідницької праці – книги «Від катедральної церкви короля Данила Романовича до базиліки Народження найсвятішої Діви Марії у Холмі».

Видання, що побачило світ польською мовою, стало можливим завдяки реалізації спільного українсько-польського проекту з пошуків Богородичної катедральної церкви на території міста Холма, де похований король Данило та інші члени його славного роду. Цей міжнародний міждисциплінарний проект під назвою "Пошуки, ідентифікація та наукове дослідження найстаршої церкви Богородиці, побудованої в Холмі королем Данилом Галицьким" розрахований на 2013-2018 роки. Профінансував перший етап цього проекту Благодійний фонд Петра Порошенка, наступні етапи у 2014-2015 рр. виконувались як за кошти уряду Польщі, так і української сторони.

Монографія, яка представляє матеріали та підсумки перших двох років досліджень (2013- 2014 рр.), вийшла у світ як результат проекту, який зреалізував Музей Холмської землі на кошти Міністерства культури та національної спадщини Польщі.

З українського боку у дослідженнях, зокрема археологічних, взяли участь науковці кафедри реставрації мистецької та архітектурної спадщини Львівської політехніки на чолі з професором Миколою Бевзом: Василь Петрик, Юрій Лукомський. До української групи дослідників увійшли відомі історики Леонтій Войтович та Василь Слободян, археолог Віра Гупало, антрополог Ольга Мінейко та архітектор Володимир Бевз. Із польського боку у проекті беруть участь науковці Інституту археології та етнології Польської академії наук з Варшави, дослідники з Торуня, Любліна та Холма.

Учасників презентації привітав голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка. Він подякував польським і українським дослідникам за їхню подвижницьку працю. Вона потрібна не тільки заради пізнання минулого, а й для кращого розуміння сьогодення і перспектив майбутнього. «Ми повинні чесно дивитися вглиб історії», – наголосив очільник області. А ще він висловив таку думку: «Коли українці і поляки були разом, вони вигравали, коли між собою чубилися, цим користалися спільні вороги».

Привітала присутніх на презентації і проректор з наукової роботи Львівської політехніки професор Наталія Чухрай. Вона відзначила: «2016 рік був не з кращих у стосунках між нашими державами. Ми сподіваємось, що берегти наші спільні цінності буде насамперед польська та українська інтелігенція, зокрема науковці, дослідники, які задіяні у спільних проектах».

З великою увагою присутні ознайомились із доповіддю, з якою виступив один із авторів книги, археолог зі світовим ім’ям Анджей Буко. Перед вщерть заповненим залом виступали співавтори розділів книги: Василь Слободян, Станіслав Голуб, Віра Гупало, Наталя Єндрущак, Ольга Мінейко, Юрій Лукомський та Луціян Газда. Професор Микола Бевз також презентував довгоочікуваний збірник Матеріалів Міжнародної конференції «Король Данило: культурна і державотворча спадщина його доби», яка відбулась під почесним патронатом Президента України та за підтримки Львівської ОДА у стінах Політехніки у 2014 р.

Учасники обговорення наголошували на необхідності продовжити подальші археологічні та інші комплексні науково-дослідні роботи на церкві Богородиці в Холмі. Адже програма проекту розроблена до 2018 року включно, і на нас чекає найбільш інтригуючий етап досліджень, оскільки науковці не полишають надії все ж таки знайти останки короля Данила.




Реставрація мармуризації стін актової зали головного корпусу Національного університету “Львівська політехніка”
Нові статті
Архів
bottom of page