top of page

Реставрація мармуризації стін актової зали головного корпусу Національного університету “Львівська п


Основні заходи з реставрації проводились з 10 серпня по 2 грудня 2016 року.

Об'єктом реставрації було п'ять прясел на двох протилежних стінах. В першу чергу потрібно було розчистити нашарування фарб, щоб відкрити автентичну поверхню. Складність завдання полягала в тому, що ця поверхня була покрита трьома шарами фарби. Склад автентичної поверхні був схожим по хімічній структурі з двома наступними шарами пофарбувань. Що виключало всі методи розчистки, окрім механічного. Механічний процес розчистки відбувався за допомогою спеціальних інструментів, леза яких мали бути постійно гострі. Деякі частини стіни були покриті восковою пастою складної структури, де-не-де був збережений восковий прошарок, що полегшувало процес розчистки, та давало можливість здійснювати розчистку в цих місцях в кілька разів швидше. Робота по розчищенню зайняла більше 70% від всього об’єму реставраційних заходів.

По завершенню розчистки було виявлено велику кількість втрат автентичної поверхні та та багато тріщини. В деяких місцях кількість втрат вимагала часткової, або і повної реконструкції мармуризації.

Наступним етапом було зміцнення структури тиньку ін'єктування тріщин, та шпаклювання поверхні в межах втрат.

По завершенню попереднього етапу було здійснено художнє тонування та реконструкцію мармуризації в межах втрат.

Основний об’єм роботи виконували працівниками кафедри: зав. каф. проф. Бевз М. В., доц. Демків М. В., асист. Гетьманчук С. В., асист. Мельник В. А., інженери кафедри Фоміна О. В., Чоп О. О., Вей С. М. Консультантами робіт були: проф. Волошинець В. А., доц. Рибчинський О. В.

Також реставратор живопису Гануляк В. І. був залучений до консультації та практичної допомоги у реставраційному процесі.


Реставрація мармуризації стін актової зали головного корпусу Національного університету “Львівська політехніка”
Нові статті
Архів
bottom of page